Thursday, January 7, 2010

Ebook Télécharger Nutrition and Physical Degeneration, by Weston A. Price

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Détails sur le produit

Broché

Editeur : Price Pottenger Nutrition (31 janvier 2008)

Langue : Anglais

ISBN-10: 0916764206

ISBN-13: 978-0916764203

Dimensions du colis:

26,2 x 16,8 x 4 cm

Moyenne des commentaires client :

5.0 étoiles sur 5

2 commentaires client

Classement des meilleures ventes d'Amazon:

78.986 en Livres anglais et étrangers (Voir les 100 premiers en Livres anglais et étrangers)

Ce livre exceptionnel fait partie de ceux qui ouvrent les yeux de son lecteur sur une idée fondamentale et jusqu'alors invisible.Il a été écrit dans les années 1930 par un scientifique américain, dentiste de profession mais aussi nutritionniste. Il voulait comprendre pourquoi ses contemporains avaient des dents en si mauvais état (entre 30% et 60% de dents cariées selon les États) tandis que des peuples que l'on appelait alors primitifs avaient une excellente dentition. À l'époque, on trouvait encore des populations vivant à la manière de leurs ancêtres, très proche de la nature. En outre, on trouvait également des populations de même souche qui avaient adopté la technologie occidentale depuis quelques années seulement, ce qui permettait une comparaison.L'auteur est allé à la rencontre de ces populations en de nombreux points du globe: Canada (Indiens), Groenland (Eskimos), Australie (Aborigènes), Polynésie, Mélanésie, Nouvelle Zélande (Maoris), Hébrides, Suisse (dans une vallée isolée), Pérou, Afrique (Massaï notamment)... La première partie de l'ouvrage présente les voyages du Dr Price. La lecture en est aisée, dépaysante, et agréable grâce aux centaines de photos qui illustrent ces pages.Il a observé que les populations qui vivaient comme leurs ancêtres avaient bien une dentition quasi parfaite: moins d'une dent sur cent cariée (et même moins d'une sur mille chez certains peuples) et aucune malformation de l'arc dentaire (dents qui sortent, etc.). En outre, leurs physiques étaient splendides, ils avaient très peu de maladies, étaient doués d'une grande force et possédaient un caractère doux.A contrario, les populations de même souche qui avaient adopté la technologie occidentale avaient des dents épouvantablement cariées, c'est-à -dire autant qu'en Amérique mais sans dentiste accessible. Ces gens avaient aussi une santé bien plus fragile qu'avant leur occidentalisation, des déformations physiques (notamment faciales) étaient apparues chez leurs enfants, et ils ne résistaient plus aux virus comme leurs voisins « primitifs » (la tuberculose y faisait des ravages).On constate dès lors que les caries ne sont qu'un signe, un symptôme d'un mal plus profond. Chez les « primitifs », non seulement très peu de caries apparaissaient, mais en outre tout carie déclarée était auto-réparée, via la salive, avec le dépôt d'une nouvelle couche de dentine.L'analyse de terrain a montré que la seule différence pertinente entre les deux groupes (primitifs et occidentalisés) résidait dans l'alimentation. Celle des occidentalisés faisait partout grand usage de farine blanche et de conserves. Celle des traditionnalistes n'était pas partout la même, car elle était adaptée à chaque lieu: vivre comme ses ancêtres, c'est bénéficier de la sagesse accumulée par des dizaines de générations.La deuxième partie du livre, plus technique, fournit une analyse critique des données recueillies.Quand on pense à l'achat d'aliments, on pense au goût, à la consistance, à  l'apparence, au prix, aux calories, aux risques sanitaires, à la rapidité de préparation et aux vitamines. Des analyses chimiques d'innombrables échantillons ont permis à Price d'identifier que ce qui rend l'alimentation des « primitifs » -- qui s'avèrent être les plus « sages » -- tellement supérieure réside dans sa teneur exceptionnellement élevée en minéraux (phosphore, calcium, etc.) et en vitamines (qui sont des précuseurs d'enzymes, c'est-à -dire de catalyseurs biologiques). Les doses que nous absorbons aujourd'hui comme hier en Occident sont tout à fait insuffisantes.Par exemple, la farine blanche fournit principalement au corps de l'amidon, qui sera absorbé par l'organisme sous forme de glucose (sucre), ainsi que quelques protéines. La farine blanche est donc utile pour nous donner de l'énergie. Mais sa teneur en minéraux est très faible (c'est l'enveloppe de la graine qui les contenait) et les vitamines sont quasi absentes. La farine blanche ne fournit pas les matériaux de construction dont le corps a besoin.À l'inverse, certains aliments sont particulièrement riches en ces matériaux, comme les foies, les oeufs de poisson, les crabes, les oeufs de poule, le sang...Certaines des populations visitées par le Dr Price, notamment en Afrique, imposaient aux femmes un délai d'au moins trois ans entre deux naissances (pour laisser le temps à leur corps de reconstituer des réserves de minéraux) et leur fournissaient des aliments spécialement riches quelques mois avant leur grossesse. Ce qui a mis le Dr Price sur la piste suivante, corroborée par d'autres observations: l'alimentation des (deux) parents avant la conception de leur enfant a une influence sur la santé de ce dernier, et ceci de manière permanente car d'éventuels défauts perdureront tout au long de sa vie. (Serait-ce lié à l'épigénétique ?)Aujourd'hui, que faire pour tenter d'améliorer notre nutrition ?On ne peut pas vraiment absorber les minéraux et les vitamines par des compléments alimentaires car ils sont faiblement métabolisés, c'est-à -dire qu'ils passent à travers le tube digestif sans entrer, ou presque, dans l'organisme.On ne peut guère séparer non plus les minéraux et les vitamines, qui doivent figurer ensemble dans le bol alimentaire, notamment parce que certaines vitamines sont indispensables pour que l'organisme utilise les minéraux en cours de digestion. Par exemple, dans le lait, c'est la partie maigre (le lait écrémé) qui contient tout le calcium, mais celui-ci n'est pas absorbé par l'organisme sans le concours de vitamines (lipo-solubles) qui ne sont présentes que dans la partie grasse du lait. L'aliment forme un tout dans son état naturel.Acheter de la farine complète n'est pas intéressant du point de vue des vitamines car celles-ci s'oxydent et perdent leurs propriétés en quelques jours (Price suggère un jour ou deux). En revanche, c'est utile pour les minéraux, s'ils peuvent être métabolisés.Pour parvenir à une alimentation qui tienne compte des besoins massifs en minéraux et en vitamines, il faut privilégier les aliments qui en sont riches et en faire le coeur des repas. Le surdosage de minéraux et de vitamines n'est pas possible s'ils ne proviennent que d'aliments non transformés, le danger n'existe qu'avec les aliments raffinés. La manière de préparer les aliments influe également sur la biodisponibilité des minéraux et des vitamines.Lorsqu'il n'est pas possible de se nourrir de manière vraiment saine, le Dr Price recommande de compléter les repas avec de l'huile de foie de morue à raison de 5 mL par jour pour un adulte. Il évoque également le beurre produit en juin avec le lait de vaches paissant dans des prés en altitude, mais l'industrialisation complète de la chaîne laitière ne nous permet plus d'isoler les beurres de ce type...

Weston Price dans un premier temps établit le lien entre les caries dentaires et les maladies, puis il part en voyage pendant 12 ans pour observer le lien entre l'alimentation moderne et les caries. Ce voyage le conduira en Europe, au nord de l'Amérique, en Mélanésie, au Fiji, à Tahiti, au Samoa, à Hawaii, en Afrique, chez les aborigenes d'Australie, en Nouvelle Zélande … bref sur la planète entière en comparant les populations s'alimentant avec des produits traditionnels et celles qui ont adopté une alimentation moderne et raffinée, il démontre que cette alimentation moderne perturbe la croissance des enfants, entraine des caries et plus tard des maladies. Cette étude était possible au début du XX° siècle, époque de Weston Price. Ce livre est donc fondamental pour premièrement comprendre l'impact des dents (surtout des dents dévitalisées) sur la santé et deuxièmement établir l'impact entre alimentation et santé.

The proof of the pudding is in the eating!Either Dr. Price was right, or he wasn't, but every person can test his recommendations out for themselves - on themselves. Dr. Price studied many populations throughout the world on a search for the root cause of good health. He found it. The Weston A Price Foundation (WAPF) was founded upon his principles of eating for health; not for convenience, not for the cheapest meal a person could find, but for something that truly matters - one's own health.If you have health issues, particularly chronic disease which is the result of chronic inflammation, it can often be reversed by eating according to Dr. Price's observations and recommendations. If you don't have time to read this book, check out the Weston A Price (dot org) Foundation site - just google it, it will be at the top of the first search page. There is an article which is a mini-version of this book titled: Principles of Healthy Diets - just type it into the search bar on the right of the main page. Then read all 28 pages!I warn you, it’s crazy simple, and it’s not a diet. Here are the one page guidelines, called Dietary Guidelines, from the westonaprice site, my comments are in [brackets].1. Eat whole, natural foods.2. Eat only foods that will spoil, but eat them before they do.3. Eat naturally-raised meat including fish, seafood, poultry, beef, lamb, game, organ meats and eggs.4. Eat whole, naturally-produced milk products from pasture-fed cows, preferably raw and/or fermented, such as whole yogurt, cultured butter, whole cheeses and fresh and sour cream.5. Use only traditional fats and oils including butter and other animal fats [lard, tallow, goose, chicken], extra virgin olive oil, expeller expressed sesame and flax oil and the tropical oils—coconut and palm.6. Eat fresh fruits and vegetables, preferably organic, in salads and soups, or lightly steamed.7. Use whole grains and nuts that have been prepared by soaking, sprouting or sour leavening to neutralize phytic acid and other anti-nutrients.8. Include enzyme-enhanced lacto-fermented vegetables, fruits, beverages and condiments in your diet on a regular basis.9. Prepare homemade meat stocks from the bones of chicken, beef, lamb or fish and use liberally in soups and sauces.10. Use herb teas and coffee substitutes in moderation.11. Use filtered water for cooking and drinking.12. Use unrefined Celtic sea salt and a variety of herbs and spices for food interest and appetite stimulation.13. Make your own salad dressing using either fresh lemon juice or raw vinegar, and extra virgin olive oil or sesame oil or a mix of the two. [Do not use flax oil, after a 15 month study I found all to be at some degree of rancidity. Grind the seeds and eat within 15min as they start to become rancid (oxidized) at that time limit.]14. Use natural sweeteners in moderation, such as raw honey, maple syrup, molasses, dehydrated cane sugar juice [rapadura, sucanat (sugar cane natural) date sugar (ground dates)] and stevia powder.15. Use only unpasteurized wine or beer in strict moderation with meals. [Pasteurization kills all the probiotics!]16. Cook only in stainless steel, cast iron, glass or good quality enamel. [No non-stick.]17. Use only natural supplements.18. Get plenty of sleep, exercise and natural light.19. Think positive thoughts and minimize stress. [prayer, meditation, yoga, EFT]20. Practice forgiveness.Here, too, are the WAPF Dietary Dangers:1. Don't eat commercially processed foods such as cookies, cakes, crackers, TV dinners, soft drinks, packaged sauce mixes, etc.2. Avoid all refined sweeteners such as sugar, dextrose, glucose and high fructose corn syrup.3. Avoid white flour, white flour products and white rice.4. Avoid all hydrogenated or partially hydrogenated fats and oils.5. Avoid all vegetable oils made from soy, corn, safflower, canola or cottonseed.6. Do not use polyunsaturated oils for cooking, sauteing or baking.7. Avoid fried foods.8. Do not practice veganism; animal products provide vital nutrients not found in plant foods.9. Avoid products containing protein powders.10. Avoid pasteurized milk; do not consume lowfat milk, skim milk, powdered milk or imitation milk products.11. Avoid battery-produced eggs and factory-farmed meats.12. Avoid highly processed luncheon meats and sausage containing MSG and other additives.13. Avoid rancid and improperly prepared seeds, nuts and grains found in granolas, quick rise breads and extruded breakfast cereals, as they block mineral absorption and cause intestinal distress.14. Avoid canned, sprayed, waxed, bioengineered or irradiated fruits and vegetables. [Eat organic!]15. Avoid artificial food additives, especially MSG, hydrolyzed vegetable protein and aspartame, which are neurotoxins. Most soups, sauce and broth mixes and commercial condiments contain MSG, even if not so labeled. [make your own nutrient dense broth.]16. Avoid caffeine-containing beverages such as coffee, tea and soft drinks. Avoid chocolate. [Decaf your own tea by first steeping loose tea in a mug of boiled water for 10-30 seconds and tossing that steep out, then re-steep as usual. For teabags, only 5-10 seconds is necessary.]17. Avoid aluminum-containing foods such as commercial salt, baking powder and antacids. Do not use aluminum cookware or aluminum-containing deodorants.18. Do not drink fluoridated water.19. Avoid synthetic vitamins and foods containing them.20. Do not drink distilled liquors.21. Do not use a microwave oven. [It changes food in ways that slow cooking does not.]The research and rationale for eating for health are in this book, but the guidelines are simple and easy. You very likely don’t need a doctor or a therapist, you just need to eat real food, and ignore the fake foods and fad diets of the day. It is our processed, sugar laden, non-nutritive, chemically loaded modern diet that is at the root of much of our modern diseases. It can be reversed and you can do it yourself.Read this book, save your own health and life. I did, my husbands heart disease reversed, it works.Blessings to all!

In 2005, I read a book that changed everything I thought I knew about nutrition - for all time; it is THE book of causative factors. This past week, 9 years later, I decided, prompted by some discussions online and here, to re-read it: "Nutrition and Physical Degeneration," by Weston A. Price. It's even more timely and prescient than ever. I was just as compelled then as now - more so, perhaps, after 10 years of reading and research of my own. I easily read 500 pages in 4 nights. Price was a dentist who graduated from the University of Michigan dental school in 1893. As he got into the first two decades of his practice in the 20th century, he became increasingly alarmed at people with bad teeth, poorly formed palates, cavities, and deformations of the jaw - and with that, serious health problems. He and his wife, beginning in 1929-30, traveled around the world to 14 different countries to find how the health, elsewhere, corresponded with mainly modern Americans. He visited isolated and respectively more modernized cultures in a Swiss village, Gaelics in the Islands of the Outer Hebrides, Eskimos, North American Indians, Melanesians, Polynesians, numerous African tribes, Australian Aborigines, Torres Strait Islanders, New Zealand Maori, and the Peruvian Indians. As well as studying the kept skulls of ancient Peruvians - nearly perfect palates and teeth.Bottom line: he investigated these peoples, who subsisted of their native "wild" foods - variably, meat, blood, butter, organ meats, milk, fish, rye, oats, some vegetables - and observed in them perfect dental arches, very rare tooth decay and cavities, and most of all, immunity to tuberculosis; their health, as well as their physiques, was found to be outstanding. However, in those groups, where certain segments obtained "modern foods of commerce" - white flour, sugar, jams, vegetable fats, canned goods - their health suffered, tuberculosis became rampant, as well as serious birth defects, cavities, deformed jaws, crooked teeth, and a host of other degenerative conditions. There are hundreds of photos throughout, and the difference between those who ate their native foods, and those who had manufactured foods, is truly, jaw-dropping shocking.Price documented his findings rigorously, thoroughly, with percentages and averages noted throughout. He also conducted numerous tests, curing several people of their health problems just by a change in food. The tests on vitamin A, D, butter, and minerals reveal some crucial findings and results. Animals with no vitamin A were born blind, or disfigured. There are several X-rays and photos that show the outcome of his tests. He notes conditions of soils, contents and values of whole grains, grasses and how they affect the final outcome - results of the consumption of the food in humans and animals.What it all boils down to is chemistry. The closer a food is to its natural origins and source, the better the health. The further away from its origins it is, processing, poor nutrients in growth cycles, denaturing, the worse the effect. In some of these cultures, no two young people were allowed to procreate unless they had undergone 6 months of concentrated nutrition to maximize the health of the conceived child. Price makes constant note of the "native wisdom" that had been passed down from generation to generation. He presents not just a few token cases but hundreds of them, across several thousands of miles - and it is startling how consistent the findings are from place to place.Though it was written in the 1930s, it is nonetheless eerily prophetic of the ominous trends that punctuate modern technology, namely the changing nature of how humans and animals eat. There is a "Twilight Zone" sense of foreboding as Dr. Price's research and findings unfold, chapter after chapter. What this book amounts to is a convincing, virtual warning on what is happening to the planet, to its food in all forms, and the humans and animals that inhabit it. I have no reservations about saying that this may be the most crucial piece of work on nutrition to ever have been written.This book is a spectacular read; I can't even begin to cover the astonishing breadth and scope of it. It is also controversial: a lot of quacks and grain and vegetarian fanatics have attacked this book, but, as it turns out, every one of Price's early findings are increasingly gaining merit as a lot of myths are being refuted.Though it does deal primarily with Dr. Price's research, findings and discoveries on nutrition and physical degeneration, there are so many rewards otherwise. This is a first-rate travelogue, superb cultural anthropological study, and an impressively thorough analysis of human behaviors. Moreover, Price is a wonderful writer, matter-of-factly genteel, dispassionate and duly concerned all at once. There is a compassionate, keen kindness in his own being, and the generosity of spirit in wanting to do for the common good is evident throughout.

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